Programul Operațional Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Județul Maramureș Instrumente Structurale

Biserici

Emblematice pentru arhitectura în lemn sunt, până astăzi, vestitele biserici de lemn cu turnurile lor în stil gotic înălțate îndrăzneț spre cer, care dau dovadă nu numai de un simț artistic, ci și de o iscusită pricepere tehnică, un deplin acord între volum, material, tehnologie și mediul înconjurător.

Arhitectura bisericilor de lemn din ţinutul dintre Mara și Cosău reflectă din vechime până astăzi ingenioase structuri, ritmuri și proporții îndelung cizelate, încărcate de semnificații și simboluri adânc înrădăcinate în societatea maramureșeană. Avem și astăzi bisericile din „Josani” și „Susani”, după cum erau împărțite satele de pe Cosău în două părți, partea de jos și partea de sus.

De-a lungul timpului, bisericile au fost adevărate centre de formare a spiritului, culturii și societăţii. Majoritatea bisericilor de lemn dintre Mara și Cosău păstrează ansambluri de pictură murală, unele de o vechime considerabilă, un număr mare de icoane pe lemn sau pe sticlă, cărți vechi, netăgăduite valori de ordin istoric și artistic, ce sunt în același timp dovezi și mărturii de statornicie în volbura vremurilor zbuciumate.

Turiştii pot face oricând un mini circuit al bisericilor de lemn, singuri sau cu ajutorul agențiilor de turism locale, pe jos sau cu bicicletele ce pot fi  închiriate de la multe pensiuni din zonă.

Se organizează adesea şi circuite ale tuturor bisericilor de patrimoniu UNESCO din Maramureș, care poartă vizitatorii mai departe de ţinutul dintre Mara şi Cosău.

 

57035 de vizitatori în total Hartă site Condiţii de utilizare RSS
www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

© 2012-2013 MARA COSĂU. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.