Programul Operațional Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Județul Maramureș Instrumente Structurale

Munții Lăpușului

În hotarul Budeștiului, la 8 km spre sud, în locurile numite Jereapăn și Totoș din Munții Lăpușului, sunt fostele mine de metale neferoase, închise în anul 1955. Tot aici se găsesc și urmele flotației construite în 1936, precum şi ale vechiului cimitir. În zonă se găsesc de asemenea mici lacuri și mlaștini montane.

Munții Lăpușului  se orientează pe direcţia nord-vest – sud-est, ca punte de legătura între Munții Gutâi și Munții Țibleș, fiind, ca și aceștia, de origine vulcanică. Linia vestică este fixată de punctele Pasul Rotunda – Cavnic - Pasul Neteda, iar la est Pasul Botiza, cunoscut și ca „Șaua Didi”  este zona de delimitare între Munţii Lăpuşului şi Munții Țibleșului. Crestele cele mai înalte se găsesc în partea centrală și nordică a Munţilor Lăpuşului, dintre care Vârful Văratec (1.357 m) este cel mai înalt vârf, după care Vârful Prislop (1.332 m) şi Vârful Neteda sau „Pleşca” (1.322 m). Din această cauză, unii specialiști numesc Munții Lăpușului și „Munții Văratecului”.

Din Budești, turistul poate porni în drumeții frumoase și în Munții Lăpușului, pe următoarele trasee:

Traseul Budești – Gura Râielor – Piatra Totoșului – șaua de vest a Vârfului Pleșca – Vârful Leordei Băiuț, cod 5.4, marcat cu triunghi roșu, cu o lungime de  22 km și o durată de cca. nouă ore.

Traseul Pasul Neteda – Vârful Prislop – Vârful Văratic – Vârful Secu, cod 5.2, marcat cu bandă roșie, cu o lungime de 20 km și o durată de cca. nouă ore.

Turiştii  însoțiți de localnicii care cunosc drumurile de țară și drumurile forestiere pot porni cu căruţa pe un traseu nemarcat, de cca.. nouă – zece ore, care face trecerea spre valea Izei, trecând prin punctele Budești – Podișul Călineștior – Podișul Vălenilor – La Feredeauă – Glod – Poienile Izei.

57035 de vizitatori în total Hartă site Condiţii de utilizare RSS
www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

© 2012-2013 MARA COSĂU. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.