Programul Operațional Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Județul Maramureș Instrumente Structurale

Trasee turistice

Creasta Cocoșului

Pentru a ajunge pe Creasta Cocoșului  turiştii pot alege dintre traseele marcate cu plecare din Budești, Cavnic sau Desești.

  • Traseul Creasta Cocoșului – Apostoli – Pasul Neteda, cod 4.13 A, marcat cu bandă roșie, cu o lungime de 7 km și o durată de două-trei ore, cu plecare din Budești.
  • Traseul Vf. Igniș - Pasul Gutâi – Creasta Cocoșului, cod 4.13 , marcat cu bandă roșie, cu o lungime de 18 km, cam șase ore de mers; plecarea se face de pe valea Marei din satul Desești.
  • Traseul Cavnic – Vârful Gutâiului – Poiana Mlejnița – Creasta Cocoșului – Vârful Hopșia – Mara, cod 4.28, marcaj – cruce albastră, cu o lungime de 16 km și o durată de șase ore; plecarea din Cavnic sau din Desești.

Pornind de pe Creasta Cocoșului, cei curajoși pot experimenta zborul cu parapanta. Există aici şi instructori de zbor pregătiţi pentru tandem în parapantă, modalitate sportivă de a experimenta emoțiile și senzațiile zborului liber, în timp ce admiri frumusețea peisajului.

La Creasta Cocoșului se practică şi alpinismul sau escalada. Doar în prima porțiune a zonei stâncoase sunt amenajate douăzeci şi două de trasee de cățărare. Şi aici, instructorii atestați de Federația Națională de Alpinism îşi oferă serviciile turiştilor care doresc să fie iniţiaţi în tainele muntelui.

 

Lacul Morărenilor

Din anul 2004 rezervația Lacul Morărenilor  a intrat în circuit turistic, prin marcarea cu cruce roșie a unui traseu prin punctele

  • Ocna Șugatag – Hoteni – Breb - Tăul Morărenilor – Tăul Chendroaiei - Creasta Cocoșului, cod 4.29, cu  o lungime de 18 km și durată de șapte ore; plecarea se face din Ocna Șugatag sau din Desești.


Pădurea Crăiasca

Amatorii de ecoturism urmează deseori alternativa drumului verde,  „Drumul moștenirii maramureșene”, realizat şi administrat astăzi de Asociaţia EcoLogic. Acest drum conectează șapte arii protejate, Rezervaţia Creasta Cocoşului - Pădurea Crăiasca - Lacul Morărenilor - Tăurile de la Hoteni - Turbăria Iezerul Mare - Cheile Tătarului - Mlaştinile Poiana Brazilor. Lungimea traseului este de 88 km, dintre care 48 km sunt trasee montane omologate.


Cheile Tătarului

Turiştii pe cont propriu ajung deseori la Cheile Tătarului urmând traseul marcat cu punct roșu, cod 4.17, prin Cabana silvică Izvoare - Valea Runcului – Cheile Tătarului. Lungimea traseului este de 8,5 km și durata de cca. trei ore, cu plecarea din Desești.


Iezerul Mare

Pentru a ajunge la Iezerul Mare turiştii urmează traseul marcat cu triunghi roșu, cod 4.47, pe linia Desești – Iezerul Mare – Cabana Pleșca. Lungimea traseului este de 14 km și durata de cca. trei ore.

 

Munții Lăpușului 

Din Budești, turistul poate porni în drumeții frumoase și în Munții Lăpușului, pe următoarele trasee:

  • Traseul Budești – Gura Râielor – Piatra Totoșului – șaua de vest a Vârfului Pleșca – Vârful Leordei Băiuț, cod 5.4, marcat cu triunghi roșu, cu o lungime de  22 km și o durată de cca. nouă ore.
  • Traseul Pasul Neteda – Vârful Prislop – Vârful Văratic – Vârful Secu, cod 5.2, marcat cu bandă roșie, cu o lungime de 20 km și o durată de cca. nouă ore.
  • Turiştii  însoțiți de localnicii care cunosc drumurile de țară și drumurile forestiere pot porni cu căruţa pe un traseu nemarcat, de cca.. nouă – zece ore, care face trecerea spre valea Izei, trecând prin punctele Budești – Podișul Călineștior – Podișul Vălenilor – La Feredeauă – Glod – Poienile Izei.

 

„Drumul moștenirii maramureșene”

Amatorii de ecoturism urmează deseori alternativa drumului verde, Drumul moștenirii maramureșene”, realizat şi administrat astăzi de Asociaţia EcoLogic. Drumul verde conectează șapte sate și șapte arii protejate. Cele șapte sate reprezentative pentru cultura maramureşeană sunt Ocna Şugatag, Budeşti, Breb, Hoteni, Hărniceşti, Deseşti şi Mara. Lungimea traseului este de 88 km.

Pentru detalii, accesaţi link-ul: http://www.maramuresgreenways.ro


În Breb, la biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril și Tăurile Hoteni

Obiectiv traseu turistic: satul Breb de la poalele E-NE ale Gutâiului; arhitectura maramureșană rurală tradițională; biserica de lemn greco-catolică, monument istoric cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril construită în 1622, cu turnul datat 1531, pictată mural în 1626 – frescele sunt în mare parte distruse de fum, igrasie și mucegai, cu o bogată colecție de icoane din secolele XVII-XIX; lespezi de piatră sunt așezate în fața bisericii pentru pomeni și sfințiri; în cimitir coexistă vechi cruci de stejar, piatră și turnate din fontă și oțel; în fața bisericii e fosta casă parohială construită în 1903 pe locul precedentei edificată în 1801; Valea Caselor din Breb; Tinovul și Tăurile Hoteni – arie naturală protejată în care până prin 1900 habitau brebi (biberi sau castori)

Sursa:TurismMaramureș- Continuare

57035 de vizitatori în total Hartă site Condiţii de utilizare RSS
www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

© 2012-2013 MARA COSĂU. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.