Programul Operațional Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Județul Maramureș Instrumente Structurale

Porţi maramureşene

În gospodăriile de pe valea Marei și valea Cosăului se intră printr-o monumentală poartă de lemn, în care sunt încrestate și sculptate motive ornamentale tainice. Ele au rolul de a proteja, simbolic, întregul spațiu, de a împiedica răul să distrugă armonia casei.

Funia care decorează poarta de lemn separă gospodăria de orice este în afara ei, ocrotind-o, parcă, magic. Deseori, funia sculptată se intersectează în cruce, unul din cele mai eficiente moduri de a te apăra de răul nevăzut și neprevăzut. Dinții de lup de pe margine, ca un fierăstrău, apără de rău, de lupul cel văzut, dar și de lupul cel nevăzut.

Rozetele solare te anunță că ritmul întregii vieți se ghidează după mișcarea soarelui și după anotimpuri, soarele dând viață la tot ce este în jur. Uneori mai apare și o figură umană, sculptată în poartă, reprezentând strămoșul, cel care nu mai este prezent fizic, dar care continuă să vegheze asupra întregii gospodării și a urmașilor neamului său.

La intrarea în satul Sârbi, venind dinspre Călinești, vedem pe ulița principală, pe partea dreaptă, multe porți frumoase cu aceste simboluri străvechi.

Bogăția și varietatea porților de lemn din satele dintre Mara și Cosău sunt dovada că aici au trăit mereu oameni liberi. Până la mijlocul secolului trecut, doar nemeșii (țăranii liberi) aveau dreptul de a-și străjui gospodăria cu o astfel de poartă. Porţile sunt un însemn, așadar, nu doar al credințelor, dar și al statutului social al unei familii. Pentru că în Maramureș contează de-al cui ești.

57035 de vizitatori în total Hartă site Condiţii de utilizare RSS
www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

© 2012-2013 MARA COSĂU. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.