Programul Operațional Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Județul Maramureș Instrumente Structurale

Obiceiuri pastorale

Sâmbra oilor

Tot primăvara, la începutul lunii mai (în perioada 1-15 mai, la o dată variabilă) are loc Sâmbra oilor (Măsurișul oilor), când se pornesc stânile la munte. Se adună în stâni oile sătenilor, toată lumea mulge oile pe care le are în proprietate, iar apoi se măsoară laptele. Se calculează câtă brânză va primi fiecare familie toată perioada pășunatului, de patru-cinci luni.

După ce socotelile sunt făcute, lumea se veselește cu muzică, voie bună și mâncare pregătită de acasă. Acest bătrân obicei pastoral s-a păstrat până în zilele noastre fără modificări.

 

Sâmedru

Încheierea anului pastoral are loc de Sâmedru (Sf. Dumitru, 26 octombrie, când se spune că se închid cerurile), dar mai ales de Sâmedru cel vechi (care pica la început de noiembrie, în preajma sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, pe 8 noiembrie). Atunci se osâmbresc păcurarii, adică se aleg oile fiecărui proprietar și sunt plătiți.

56780 de vizitatori în total Hartă site Condiţii de utilizare RSS
www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

© 2012-2013 MARA COSĂU. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.