Programul Operațional Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Județul Maramureș Instrumente Structurale

„Tânjaua de pe Mara'', 14 Mai 2017

„Tânjaua Hotenarilor'” este un străvechi obicei agrar, maramureșean. Acesta se mai practică și azi în Maramureșul Istoric, în a doua duminică a lunii Mai. Satul, de la poalele Munților Gutâi, lângă Valea Dărasca, Hoteni e locația unde se sărbătorește primul om care a ieșit la arat, în anul respectiv. Gospodarul este așezat pe tileguță, feciorii duc cele 12 juguri urmați de alai până la Valea Dărasca unde se spală sărbătoritul și printr-o invocație se cere binecuvântarea cerului asupra pământului.

Evenimentul este organizat de Primăria Ocna Șugatag.

Program:
10:00 Pregătirea și împodobirea tileguței și a tânjelelor de către feciori, la casa sărbătoritului HOTEA TEPEI VASILE, de la nr. 62, cel mai harnic gospodar al Hoteniului ( primul care a ieșit la arat).
11:00 Plecarea alaiului către Valea Dărasca.
12:00 Sosirea la Valea Dărasca (spălarea sărbătoritului pentru ca anul să fie bogat;  rostirea unei binecuvântări/urări de prosperitate).
12:30 Mesajul Primarului Mihai Ivaszuk şi al invitaţilor.
13:00 Ansamblul folcloric ''Urmașii lui Pintea'' din Ocna Şugatag deschide festivalul - cu joc și cântece tradiționale, urmat de alte ansambluri folclorice

Sursa: Facebook https://www.facebook.com/InfoTurismOcnaSugatag/?ref=page_internal#

57035 de vizitatori în total Hartă site Condiţii de utilizare RSS
www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

© 2012-2013 MARA COSĂU. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.