Programul Operațional Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Județul Maramureș Instrumente Structurale

Lacurile antroposaline de la Ocna Șugatag

Ocna Şugatag este staţiunea balneoclimaterică printre cele mai vechi şi mai importantă din judeţ, situată în Depresiunea Maramureş. la altitudinea de 490m, nu departe de poalele Munţilor Gutâi. Beneficiază de un climat de depresiune intramontană, tonic, stimulent, cu ape minerale clorurate, sodice, calcice de mare concentraţie, hipertone.

Subsolul localității Ocna Șugatag este bogat în zăcăminte de sare care au fost exploatate din vechime până în anul 1950 când, din cauza pericolului de prăbușire, mina de sare a fost închisă. În urma prăbușirii vechilor saline s-au format mai multe lacuri sărate întinse pe o lungime de un kilometru, cum ar fi Lacul Gavrilă : adânc de 29 m , cu o suprafață de 23.500 mp, considerat ca întindere cel mai mare dar şi cel mai adânc lac sărat antropogen din România ( de aici este utilizată apa sărată pentru Staţiune); Tăul fără fund, cel mai adânc lac antroposalin din Maramureș, la cca. 32 m adâncime, Lacul Bătrân și Lacul Vrăjitoarelor.

Efectele benefice ale apelor sărate de la Ocna Șugatag au dus la apariţia și dezvoltarea stațiunii balneo-climaterice de aici, cunoscută pentru tratarea afecțiunilor reumatismale, neurologice, ortopedice, ginecologice sau vasculare. În stațiune se găsesc unități de tratament balnear, precum și locații dotate cu baze de agrement, cu piscine interioare și exterioare, cu apă dulce și sărată, terenuri de sport cu nocturnă sau terenuri de camping.

56502 vizitatori în total Hartă site Condiţii de utilizare RSS
www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

© 2012-2013 MARA COSĂU. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.